Skutsjesilen

Een stukje Nederlandse geschiedenis beleef je op een van onze skûtsjes in het authentieke Friesland. Vroeger waren skûtsjes de vrachtschepen van Nederland. De meeste skûtsjes zijn gebouwd tussen 1890 en 1920 met als functie om vracht zoals turf en aardappelen te vervoeren. De opkomst van het gemotoriseerde vrachtverkeer heeft er voor gezorgd dat het skûtsje haar functie als vrachtschip verloor. Veel zijn er in de wateren als woonschepen beland. Na jaren van stil liggen, heeft dit type zeilschip een nieuwe bestemming gekregen op de Friese wateren. De Skûtsjes mogen de zeilen weer hijsen en worden nu voornamelijk ingezet voor wedstrijdzeilen of pleziervaart. Een welbekend fenomeen is het SKS Skûtjesilen waarbij de Friese dorpen de strijd met elkaar aangaan. Mocht u geïnteresseerd zijn om een toch te maken op een van onze historische zeilschepen, kijk dan gerust verder bij onze arrangementen.

  

Vul je tocht in naar eigen keuze:

 Toertocht

Laat je leiden door de wind, begeef je in een oase van rust en zeil over de mooiste Friese meren. Actief meewerken of juist lekker ontspannen aan dek, alles is mogelijk bij Skûtsjehuren.nl.

 

 

Authentieke tocht  

Maak de tocht authentiek door gebruik te maken van zeil technieken die vroeger al door onze grootouders werden beoefend, zoals zeilen, jagen en bomen. Onze ervaren zeilers helpen u graag om deze technieken bij te brengen. Dit in combinatie met de rijke historie van de skûtsjes en de omgeving van Friesland zal zorgen voor een klassieke authentieke tocht om nooit te vergeten. Het zal een spannend en onvergetelijke dag worden, te boeken bij skûtsjehuren.nl

Boek je Authentieke tocht bij skûtsjehuren.nl

Wedstrijden 

Wilt u de tocht een extra spannende dimensie meegeven? Kies er dan voor om een wedstrijd element toe te voegen. Bij grotere groepen (minimaal 3 skûtsjes) is het mogelijk om van de tocht een wedstrijd te maken. Het wedstrijd parcours zal worden uitgezet rondom de verschillende Friese meren. Uiteraard zal eerst geoefend worden op de skûtsjes onder begeleiding van onze ervaren schippers. Als afsluiting van deze spannende dag zullen de winnaars hun prijs in ontvangst nemen.

Mocht u enthousiast zijn geworden na een deelname aan deze actieve dag, dan is het welbekend fenomeen SKS Skûtsjesilen een echte aanrader. U kunt hier zien hoe de Friese dorpen de strijd met elkaar aangaan.  

Boek een skûtsjes wedstrijd bij skûtsjehuren.nl